Варення з кавунових кірок

Кавун, гарбуз відносяться до сімейства гарбузових рослин. У їжу вживають їх плоди, які, незважаючи на величезні розміри і масу (порівняно з малиною, чорницею і так далі), правильніше називати ягодами. Для десерту у вигляді варення використовують не тільки садові або лісові ягоди. В якості сировини використовуються морква, кабачки. Також заготовляють на зиму гарбузове варення або цукати. Можна для цього використовувати і кавунові кірки. При цьому виходить не тільки смачний, але і дуже корисний десерт.


Перед тим як почати готувати варення з кавунових кірок, з них зскрібають зелену зовнішню частину шкірки. Самі кірки розрізають на прямокутні шматочки (з розміром сторін від 2 до 3 см і товщиною трохи більше 15 см) і обов'язково бланшують від 3 до 8 хвилин у киплячій воді, з лимонною кислотою (тривалість залежить від стиглості обраного плоду). І тільки після охолодження сировини варять.

Щоб рідина краще випаровувалася, посуд повинна бути широкою, але не надто глибокою. Все слід починати з приготування сиропу. Для цього підготовлений таз або каструлю висипають цукор і виливають воду, нагрівають суміш (до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться) на середньому вогні. Готовність варення перевіряють за в'язкості сиропу: його капають на охолоджену в морозильнику фарфорову тарілку і нахиляють. Якщо крапля зберігає форму, то варення вважається готовим.
Рецепт 1
Щоб приготувати варення з кавунових кірок найчастіше використовують толстокорие сорти кавунів. Необхідні продукти:
1 кг кавунових кірок (очищених і нарізаних на шматочки однакового розміру);
6 склянок (тонких) цукру;
3 склянки (тонких) води;
ваніль;
лимонна кислота.
Спочатку варять сироп з цукру і води. Охолоджені після бланшування шматочки кірок перед варінням заливають сиропом і відставляють. Варять варення з кавунових кірок в три прийоми, між якими його витримують 8 годин. Перед кожною новою варінням додають цукровий сироп. Перед останньою процедурою кладуть у варення ваніль і кристали лимонної кислоти. Кавунове варення розфасовують у підготовлені банки і прибирають в холодильник.
Рецепт 2

Зазвичай варення з кавунових кірок варять з не зовсім дозрілих ягід. Будуть потрібні наступні продукти:
1 кг кавунових кірок (тільки біла м'якоть, нарізана на шматочки приблизно однакової величини);
8 склянок (тонких) цукру;
3 склянки (тонких) води;
кислота лимонна.
Готують сироп і опускають в нього кавунові кірки, попередньо бланшовані в киплячій воді. Варять до тих пір, поки всі шматочки стануть прозорими. У самому кінці варіння додають кристали лимонної кислоти. Знімають з вогню, накривають посуд з варенням марлею і дають йому охолонути. Розливають варення з кавунових кірок, намагаючись рівномірно розподілити сироп і шматочки кавуна в підготовлені (промиті з миючим засобом і просушені) банки. Зберігають у холодильнику.
Рецепт 3
Тут описаний рецепт, за яким виходять відмінні цукати з кавунових кірок або гарбуза. Цей смачний десерт особливо корисний дітям, які його дуже люблять. Спочатку готують всі інгредієнти.
Для содового розчину:
5 склянок води
7 г (трохи більше 1/2 ложки) чайній питної соди.
Для цукатів:
1 кг однакових за розміром (товщиною трохи менше 2 см і довжиною до 3 см) шматочків кавунових кірок;
1 склянку (тонкий) цукру;
1 склянку (тонкий) будь-якого ягідного соку;
1 склянку (тонкий) води;
цукрова пудра.
Кавунові скоринки заливають розчином питної соди і залишають на 6 годин. Після чого в друшляку промивають вимочені шматочки кавуна холодною водою. Спочатку займаються приготуванням сиропу. Для цього цукор заливають ягідним соком і водою, доводять до кипіння. Як тільки цукор розчиниться, в сироп викладають підготовлені шматочки кавунових кірок, витримують 5 хвилин, прибирають з вогню і настоюють 8 годин. Повторюють цю маніпуляцію (нагрівання й настоювання) тричі. Після цього перекладають у друшляк, дають повністю стекти сиропу. Шматочки кавуна обвалюють в цукровій пудрі і підсушують. Зберігають цукати з кавунових кірок в керамічному посуді в сухому приміщенні.
SHARE
    Blogger Comment

0 коментарі :

Дописати коментар