Маринування білих грибів


Білий гриб не даремно називають царем грибів: він вважається одним із самих смачних грибів і володіє винятковою харчовою цінністю. Його можна не тільки варити і смажити, але і маринувати на зиму.
Як маринувати білі гриби
У принципі, маринування білих грибів – процес не дуже складний. На відміну від деяких інших грибів, наприклад, маслюків або досвід, білі гриби не вимагають якої специфічної попередньої підготовки перед маринованием. Давайте розберемося, як правильно приготувати білі мариновані гриби.
Для маринування відберіть невеликі міцні гриби, природно, не червиві і без будь-яких інших дефектів і пошкоджень. Звичайно, краще всього маринувати білі гриби, тільки що зібрані власноруч, але якщо ви не шанувальник «тихого полювання», зійдуть і покупні. Але в будь-якому разі маринувати їх потрібно якомога швидше, не даючи залежатися: пролежавши більше доби, гриби стають непридатними для маринування.
У білих грибів зазвичай маринують тільки капелюшки, так що в першу чергу відокремте капелюшки від ніжок. Ніжки не викидайте – їх можна буде підсмажити до обіду. Капелюшки ретельно відмийте і наріжте на середнього розміру шматки (дрібні капелюшки можна не різати, а залишати цілком).
Поставте на вогонь каструлю з трохи підсоленою водою, доведіть воду до кипіння і покладіть в каструлю гриби. Для того щоб поліпшити колір і смакові якості грибів, можна додати у воду для варіння чуть-чуть лимонної кислоти (2 г на 1 кг грибів). Варіть білі гриби на середньому вогні, час від часу помішуючи. Гриби будуть готові, коли велика їх частина опуститься на дно (зазвичай це відбувається через 10-15 хвилин після повторного закипання води).



Маринування білих грибів
Поки гриби варяться, можна паралельно готувати маринад, щоб не втрачати час. Для приготування маринаду доведіть до кипіння воду. Скільки брати води? На одну літрову банку грибів потрібно склянку (200 мл) маринаду, але бажано взяти води «із запасом», тому що частина її википить.
Отже, коли вода для маринаду закипить, додати сіль, цукор і спеції. На один літр води вам знадобиться 1,5 ст. л. не йодованої солі, 1 ст. л. цукру, 6 горошин запашного перцю, три лаврових листа, трохи кориці і гвоздики. Ви можете експериментувати з рецептами маринаду, додаючи в нього спеції за вашим смаком, приміром, кріп, часник, перець чорний горошок і т. п.
Варіть маринад протягом 10-15 хвилин, в самому кінці влийте в нього 1 ч. л. оцтової есенції (70-80%). Оцтову есенцію додають тільки після того, як знімуть маринад з вогню: якщо додати її в киплячу воду, вона швидко випаровується, а вдихати пари оцту досить шкідливо.
Вийміть готові гриби шумівкою і відразу ж розкладіть по підготовлених банкам, залийте маринадом. Якщо ви не плануєте довго зберігати білі мариновані гриби, можна відразу ж їх закатати, перевернути догори дном і обгорнути до охолодження. Але маринування білих грибів для тривалого зберігання вимагає стерилізації.
Тому якщо ви плануєте зберігати гриби кілька місяців, додайте в маринад трохи більше оцтової есенції і влийте в кожну банку трохи рослинної олії. Далі прикрийте банки кришками і стерилізують в киплячій воді протягом півгодини (для пів-літрових банок) або 40 хвилин (літрових), після чого закатати банки кришками.http://yakprosto.com

SHARE
    Blogger Comment

0 коментарі :

Дописати коментар