Пляцок "Лис Микита"



Інгредієнти

крем

масло вершкове 400 г.

згущене молоко 250 г.

какао темне 4 ст.ложки

коньяк 4 ст.ложки

горіхово-шоколадний корж

горіхи волоські 1 склянка

шоколад чорний 150 г.

чорнослив копчений 1 склянка

Карамельний корж


Згущене молоко варене 400 г.

олія соняшникова 100 мл

яйця курячі 4 шт.

борошно пшеничне 190 г.

цукор 100 г.

розпушувач тіста 1,5 ст.ложки

просочування

кава експресо 200 мл

цукор 5 ст.ложок

коньяк 3 ст.ложки

шоколадна глазур

шоколад чорний 100 г.

молоко свіже 5 ст.ложок



Інгредієнти



Пропоную вашій увазі мій новий пляцок. Назвала я його «Лис Микита», бо він руденький, як лис, до його складу входить багато масла, яєць та молока(згущеного), якими так любив ласувати славнозвісний лис Микита з відомої казки Івана Франка. А ще цей пляцок дуже хитрий, бо містить у собі всередині цікавий непечений шоколадно-горіховий корж. Недосвідчені господині довго голову ламатимуть, щоб зрозуміти, як ви випекли такого коржа, коли ви їх пригостите цим «Лисом Микитою». Ну хитрий пляцок, як і лис, що тут ще додати.
ПРИГОТУВАННЯ:
КАРАМЕЛЬНИЙ КОРЖ:
Яйця збити з цукром на пухку масу(збиваємо міксером 5-6 хвилин. Маса має дуже посвітліти і сильно збільшитись в об'ємі. )Докласти варене згущене молоко та олію. Ще раз збити уже на низьких оборотах. Акуратно ввести просіяне з розпушувачем борошно. Легко вимішати кулінарною лопаткою круговими рухами знизу вверх по колу. Цей корж можна випікати у духовці(при 180*С приблизно 45 хвилин(до сухої скіпки), а можна випікати у мультиварці. Я випікала у мультиварці, бо це дуже зручно. Для мультиварки: режим «Випічка» час 75 хвилин). Діаметр форми 22см.
Можна взяти більший діаметр, бо у мне вийшов дуже високий пляцок… Вистудити карамельний корж та розрізати горизонтально надвоє. Просочити обидва коржі просочуванням зі сторони розрізу.
Для просочування заварити міцну каву. Процідити. Додати цукор та коньяк. Коржі слід просочити добре.
КРЕМ:
Масло кімнатної температури збити на пухку масу. Далі по трохи додавати згущене молоко, постійно збиваючи. В кінці вмішати просіяне какао(беріть какао високої якості) і ще раз збити. В кінці підмішати коньяк.
ГОРІХОВО-ШОКОЛАДНИЙ КОРЖ:
Чорнослив запарити. Горіхи обсмажити на пательні та здрібнити. Чорнослив пропустити через м'ясорубку. Шоколад розтопити на водяній лазні. Сполучити чорнослив, горіхи, шоколад. Перемішати. Форму для випічки потрібного діаметру(орієнтуємося на діаметр карамельного коржа) вистелити харчовою плівкою і в неї викласти нашу масу. Гарно спресувати, допомагаючи собі товкачиком. Залишити на 1 годину.
На нижній корж викласти частину крему. Зверху — горіхово-шоколадний корж(він уже добре застигне) Далі — знову крем і накрити другим коржем. Боки оформіть кремом, а зверху залийте шоколадною глазуррю
Глазур:
Розтопити на водяній лазні дрібно посічений шоколад разом з молоком. 
Смачного!


SHARE
    Blogger Comment

0 коментарі :

Дописати коментар